دنیل کانمن: جامعه و مشکل اعتماد به نفس کاذب

دنیل کانمن، روانشناس برجسته و برنده جایزه نوبل اقتصاد، با تحقیقات بی‌نظیر خود در زمینه روان‌شناسی شناختی و تصمیم‌گیری، انقلابی در فهم ما از رفتارهای انسانی ایجاد کرده است. در این ویدیو، او به بررسی چگونگی تصمیم‌گیری‌های ما در حوزه فردی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، و اشتباهات رایج در تفکر ما می‌پردازد و توضیح می‌دهد که چگونه جامعه به اعتماد به نفس کاذب پاداش می‌دهد.

از نظر کانمن، مردم تمایل دارند به رهبرانی اعتماد کنند که اعتماد به نفس بالایی دارند؛ حتی اگر این اعتماد به نفس بی‌جا و کاذب باشد. اما این امر می‌تواند خطرناک باشد، زیرا اعتماد به نفس کاذب می‌تواند به تصمیمات فاجعه‌باری مانند جنگ بینجامد.

ترجمه و زیرنویس: علی نانوایی

منبع:

Big Think. (2012, February 11). Daniel Kahneman: The Trouble with Confidence [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=tyDQFmA1SpU 

برای مشاهده ویدئو در آپارات، اینجا کلیک کنید.

دنیل کانمن: جامعه و مشکل اعتماد به نفس کاذب (متن ویدئو)

جامعه به اعتمادبه‌نفس کاذب، پاداش می‌دهد. ما می‌خواهیم رهبرانمان اطمینان افراطی داشته باشند. اگر آنها حقیقت را در مورد عدم اطمینان به ما می‌گفتند آنها را به نفع رهبران دیگر کنار می‌گذاشتیم، رهبرانی که…

این تصور را ایجاد می‌کنند که می‌دانند چه کار می‌کنند.

ما اعتمادبه‌نفس کاذب را می‌خواهیم آن را حفظ و حمایت می‌کنیم و خیلی هم زیاد وجود دارد منظورم این است که بیشتر آنچه در روزنامه‌ها می‌خوانیم، اعتمادبه‌نفس کاذب است گاهی اوقات فاجعه‌بار است.

تقریباً هر جنگی که می‌بینید فکر می‌کنم این یک قاعده کلی است که بین ژنرال‌های هر دو طرف افراد خوش‌بین وجود دارد و این برای بسیاری از دعاوی حقوقی نیز صادق است؛ بنابراین بسیاری از درگیری‌ها، با اعتمادبه‌نفس کاذب تغذیه می‌شوند.

اینجا، داستان جالبی درباره دو سوگیری داریم که در جهت مخالف یکدیگر عمل می‌کنند بنابراین چیزی که می‌توانید آن را سوگیری بنامید اما ما نامش را باخت و زیان گذاشته‌ایم افراد وزن خیلی زیادی به رویدادهای منفی و زیان‌ها می‌دهند تا به رویدادهای مثبت و سودهایشان.

درنتیجه، این یکی از اصولی است که اگر قرار باشد افراد مقدار زیادی روی پرتاب سکه قمار کنند، و اگر تا باخت ۱۰۰ دلار باقی بمانند، بار دیگر، پیشنهاد قمار بالای ۲۰۰ دلار را خواهند پذیرفت برخی از راه‌ها به طرز مضحکی ریسک‌گریز هستند بنابراین افراد می‌بازند و زیان می‌کنند.

از سوی دیگر، خوشبین هستند. مردم در بسیاری از تصمیماتی که می‌گیرند به‌ویژه در راه‌اندازی کسب‌وکارهای جدید، – روی این بخش بیش از دیگر حوزه‌ها مطالعه شده است – گمان می‌کنند که موفق خواهند شد.

رستورانی را باز می‌کنند زیرا فکر می‌کنند که موفق خواهند شد، اما در واقع کمتر از یک‌سوم کسب‌وکارهای کوچک تا پنج سال زنده می‌مانند بنابراین، واضح است که اعتمادبه‌نفس کاذب شیوع دارد و گویی اعتمادبه‌نفس کاذب و زیان‌گریز در خلاف جهت یکدیگر عمل می‌کنند.

شما باید بین چشم‌انداز فرد با چشم‌انداز جامعه تمایز بگذارید فکر می‌کنم برای جامعه احتمالاً خیلی خوب است که کارآفرینان خوشبین زیادی داریم کسانی که فکر می‌کنند موفق خواهند شد اگرچه بیشترشان شکست می‌خورند و بیشترشان واقعاً احتمالات را نمی‌دانند.

این درست نیست که احتمالات را می‌دانند و با اراده ریسک را می‌پذیرند اما احتمالاً بسیاری از آنها احتمالات را نمی‌دانند از دیدگاه برخی افراد خوشبینیِ همیشگی، خوب نیست.

برای نمونه، من هیچ علاقه‌ای ندارم که مشاور مالی‌ام خوشبین باشد اهمیتی به آن نمی‌دهم. شاید برای یک کارآفرین، خوشبین بودن چیز خوبی باشد زیرا باعث می‌شود پشتکار بیشتری داشته باشد می‌دانیم که خوش‌بین بودن در برخی شرایط مفید است ولی در تصمیم‌گیری همیشه مفید نیست.