صدای همپرسه را در کست باکس دنبال کنید
تازهترین قسمت صدای همپرسه: اخلاقیات ارباب و بندگان: نیچه چه مقصودی داشت؟
نیچه جملات سخت و تندی را درباره جهانبینی تودههای مردم بیان کرده است، اما او در واقع چگونه میاندیشید؟
چرا میگوییم که کمککردن به دیگران خوب است؟ چرا فرض میکنیم که اعمال خودمحورانه شر هستند؟ در مجموع، آیا عمل خودخواهانه برای ما خوب نیست؟
اینها بعضی از پرسشهایی هستند که نیچه تلاش میکند در کتابش درباره تبارشناسی اخلاق پاسخ دهد. نیچه پس از مرور برخی از پاسخهای یاوهای که در دوران خودش ارائه شده بود، آنها را رد میکند و کارش را نه باهدف پاسخ به آن پرسشها، بلکه با تعیین ریشه ایدهها درباره خوب، بد و شر از نو آغاز میکند.
در این فرسته مقالهای را از اسکاتی هندریکس درباره مقصود نیچه از اخلاقیات ارباب و بندگان و کاربرد آن برای انسان امروز گوش میدهیم.
چگونه افراد سمی را بشناسیم و با آنها مواجه شویم؟
رابرت گرین، نویسنده کتابهای غیررمان است. آثار او عموماً حول موضوع روابط قدرت در زندگی روزمره میگردد. در این قسمت از پادکست صدای همپرسه ترجمه بخشی از مصاحبه گرین درباره افرادی را میخوانیم که در زبان عامیانه برچسب «سمی» در موردشان استفاده میشود.
اگرچه لازم به تذکر است که استفاده از اصطلاح «سمی» در مورد افراد، در روانشناسی واژه دقیقی شناخته نمیشود و توافقی درباره دلالتها و معانی آن وجود ندارد. با این وجود، «سمی بودن» در زمینه اجتماعی مفهومی قابل درک است. رابرت گرین، در این مصاحبه، در پاسخ به سؤال میزبان توضیحاتی را راجع به شناختن و مواجه با افرادی میدهد که از چنین الگوهای رفتاری مشکلسازی پیروی میکنند.
کارل یونگ: عقده حقارت و خویشتن برتر
کارل یونگ، شخصی با علایق گسترده بود و این موضوع در نوشتهها و آثار متنوعاش به خوبی منعکس شده است. اما از میان تمام نوشتههای یونگ تنها یک موضوع برای او بیشترین اهمیت را داشت: این پرسش که انسان چگونه میتواند کاراکتر یا شخصیت بزرگی را در خودش پرورش دهد. یونگ به خوبی حقیقت این سخن هراکلیتوس، فیلسوف متعلق به یونان باستان را تشخیص داده بود که میگفت «شخصیت سرنوشت است».
سرنوشت ممکن است با ما مهربان یا ظالم باشد، مردم ممکن است با ما خوب یا بد رفتار کنند، اما تجربه ما از این اتفاقات و آنچه با داشتههایمان انجام میدهیم به نوع شخصیت ما بستگی دارد. پرورش شخصیتی بزرگ یکی از مهمترین وظایف هر فرد در زندگی خویش است و ما در این قسمت بینشهای یونگ را برای انجام این کار بزرگ بررسی میکنیم.
تهیه و تنظیم: شهاب غدیری
منبع: Academy of Ideas
با تشکر از سلمان گودرزی
نیچه با گفتن «خدا مرده است» چه مقصودی داشت؟
مرگ خدا از نظر نیچه چیز کاملاً خوبی نبود. بدون خدا، بنیاد نظام ایمانی اروپای غربی به خطر افتاده بود.
نکات کلیدی متن:
- «خدا مرده است» تاکنون یکی از مشهورترین نقلقولهای فردریش نیچه، فیلسوف آلمانی، باقی مانده است.
- این نقل قول اغلب اشتباه یا خارج از زمینه متن فهمیده میشود.
- نیچه به این اشاره میکرد که چگونه جنبش روشنگری به محو شدن باورهای مذهبی کمک کرد، باورهایی که مدتی طولانی مبنای نظام باور بخش عمده جهان بود.
نویسنده: اسکاتی هندریکس
ترجمه: شهاب غدیری
چرا انفعال موجب میانمایگی و بیماری روان میشود؟
چگونه بزدل نباشیم؟
چگونه خودمان را برده میکنیم؟
عضویت در همپرسه
برای ثبت نظر و آگاهی از آخرین مطالب نوشته شده در همپرسه