نظریه بازی و بزرگترین چالش بشر
آیا نظریه بازی میتواند بزرگترین چالش بشریت را توضیح دهد؟ این پرسشی است که استیون پینکر، استاد دانشگاه هاروارد، با توجه به آرمانهای جنبش روشنگری سعی در پاسخ به آن دارد. این روانشناسِ شناختی اظهار میکند، مادامی که آرمانهای روشنگری مبنی بر استفاده از دانش برای بهبود زندگی انسان گرایشی ذاتی برای ما نیست، اما برای پیشرفت اجتماعی ضرورت دارد.
اما یک مشکل در مقابل پیشرفت وجود دارد که «نظریه بازی»، و به طور خاص موقعیتهایی را شامل میشود که پای «تراژدی منابع مشترک» در میان است. تراژدی منابع مشترک، بیانگر وضعیت مخمصهآمیزی است که افراد به طور مستقل به دنبال منافع خودشان هستند و این به استفاده بیش از حد یا سرانجام نابودی منابع مشترک و در نتیجه به ضرر همگانی میانجامد.
از نظر پینکر، یکی از مثالهای تراژدی منابع مشترک ریشه در باورهای عمومیای دارد که ما انتخاب میکنیم. ممکن است فردی ترغیب شود تا چیزی را باور کند، زیرا با این باور در میان حلقه اطرافیانش خوب به نظر میرسد. اما اگر مردم، به تعداد کافی چنین رفتاری را داشته باشند، پیامد احتمالی این است که تعداد کمتری از مردم برای جستوجوی حقیقت ترغیب میشوند.
باوجوداین، پینکر نگاه خوشبینانهای دارد. او با ذکر پیشرفتها در علم و اخلاق به عنوان شواهد پیشرفت بشر، اظهار میکند که ارزشهای انسانمدارانه (اومانیستی) صاحب مزیتی ذاتی هستند، زیرا برای امیال جهانشمول و تجارب مشترک بشر جذابیت دارند.
ترجمه و زیرنویس:
علی نانوایی
منبع: Big Think
Video Source: Big Think. (2023, March 17). Game theory can explain humanity’s biggest problem | Steven Pinker [Video file]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=7N_NNVeKat8&t=2s
نظریه بازی و بزرگترین چالش بشر از دیدگاه استیون پینکر (متن ویدئو):
آرمانهای روشنگری، نظیر اینکه میتوانیم از دانش برای بهبود رفاه انسان استفاده کنیم، بهطور خاص طبیعی نیستند. بخش عمده تاریخ و پیش از تاریخ هیچ دانشی وجود نداشت که بر اساس آن بتوانید کارهایی مانند کاهش بیماری، کاهش جنگهای قبیلهای یا افزایش عمر را انجام دهید. تا همین اواخر، حتی امید به آن نامعقول بود. بنابراین، شهودی نیست و همیشه تمایل به عقبنشینی وجود دارد.
ثبت ديدگاه